Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sandwicz-guacamole

Sandwicz "guacamole"

Bardzo smaczna, bezmięsna kanapka z tostowego chleba. Pomidory, którymi przekładamy grzanki, muszą być jednak idealnie dojrzałe i najlepiej gruntowe.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ząbek czosnku
mała czerwona papryczka chilli
pęczek świeżej kolendry
2 dojrzałe awokado
sok z 1 limetki
3 dojrzałe pomidory
8 kromek tostowego chleba

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasionka wraz z białą membraną. Resztę drobno siekamy. Pęczek kolendry płuczemy, osączamy i drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Miąższ rozgniatamy widelcem w misce, skrapiając sokiem z limetki. Do awokado dodajemy czosnek, chilli i kolendrę. Mieszamy i solimy do smaku. Pomidory myjemy, wycieramy i kroimy w cienkie plastry, usuwając wgłębienia po ogonku. Kromki tostowego chleba opiekamy w tosterze na złoto. 4 kromki smarujemy szczodrze guacamole. Na wierzchu kładziemy plastry pomidora, solimy i przykrywamy pozostałymi grzankami. Lekko dociskamy ręką (nie za mocno, bo się nam guacamole wypsnie bokami) i kroimy po skosie na pół. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024