Świeży i zdrowy dodatek do białego mięsa z grilla. A ja tę salsę najbardziej lubię z grubym plastrem białego sera, posypanym grubą solą i pieprzem. I to wszystkim naprawdę ze szczerego serca polecam.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Salsa z ogórków - Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy pestki. Ogórek, wraz ze skórką, kroimy w drobną kostkę. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i pozbawiamy skórki. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i też drobno siekamy. Mieszamy razem ogórek, pomidory, cebulę i szczypiorek i odstawiamy w chłodne miejsce. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej cytryny ścinamy nożykiem do cytrusów skórkę w cienkich paskach; z obu cytryn wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Mieszamy skórkę i sok z cytryny z czosnkiem, dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) oliwy, dodajemy trochę soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos mieszamy z warzywami, salaterkę przykrywamy i trzymamy przed podaniem co najmniej godzinę w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Salsa z ogórków: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska