Słodko-pikantny dodatek do krewetek z grilla (mmm), pieczonej ryby lub smażonej piersi z kury.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 dojrzałe mango
mały pęczek świeżej kolendry
limetka
kawałek świeżego imbiru długości 3 cm
oliwa z oliwek
Tabasco
pieprz cayenne
Salsa z mango - Opis przyrządzania:
Mango obieramy ze skórki, odcinamy miąższ od pestki i kroimy go w drobną kosteczkę. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, wyciskamy sok. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Kolendrę, imbir, skórkę i sok z limetki dodajemy do mango, delikatnie mieszamy. Wlewamy łyżkę oliwy, kilka kropli Tabasco i sporą szczyptę cayenne. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki do chwili podania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Salsa z mango: do zrobienia w ostatniej chwili
Kurczak z kardamonem Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
Tajski sos imbirowy Ostry, słony i kwaskowaty sos dobrze pasuje do grillowanych krewetek i smażonej ryby.
Chutney z mango Oczywiście zazwyczaj kupujemy chutneye już gotowe. Ale czasem warto zrobić chutney samemu, bo jednak smakuje inaczej, niż masowa konfekcja, a poza tym można decydować o wielkości kawałków owoców w - że się tak wyrażę - masie. Chutney podajemy do rozmaitych curry, ale także zimnych mięs. Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej smakuje mi z jajkami na twardo i sałatką ryżową.
Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.
Semifreddo z mango i limetką Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!