W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa z mango

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Salsa z mango

Słodko-pikantny dodatek do krewetek z grilla (mmm), pieczonej ryby lub smażonej piersi z kury.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • limetka
  • kawałek świeżego imbiru długości 3 cm
  • oliwa z oliwek
  • Tabasco
  • pieprz cayenne

Salsa z mango - Opis przyrządzania:

Mango obieramy ze skórki, odcinamy miąższ od pestki i kroimy go w drobną kosteczkę. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, wyciskamy sok. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Kolendrę, imbir, skórkę i sok z limetki dodajemy do mango, delikatnie mieszamy. Wlewamy łyżkę oliwy, kilka kropli Tabasco i sporą szczyptę cayenne. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki do chwili podania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa z mango: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Salsa z mango przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Semifreddo z mango i limetką
    Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!
  • Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów
    Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Salsa z mango i awokado
    Ni to sos, ni sałatka - w każdym razie bardzo pyszny i zdrowy dodatek do wszystkiego - mięsa, ryb, krewetek (mmm, szczególnie do nich), a nawet do niektórych serów, np. smażonego lub twarożku z curry.




Podziel się linkiem:


Komentarze: