W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka ziemniaczana z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka ziemniaczana z cytryną

Sałatki z kartofli doskonale pasują do wszelkich grillowanych mięs. Ta tutaj - z młodych ziemniaków z sosem cytrynowym i koperkiem - równie dobrze sprawdza się z rybą z rusztu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg (750 g) mÅ‚odych ziemniaków
  • 2 cytryny
  • Å‚yżeczka musztardy z Dijon
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • pÄ™czek cebulki dymki
  • maÅ‚y pÄ™czek koperku

Sałatka ziemniaczana z cytryną - Opis przyrządzania:

Ziemniaki skrobiemy pod strumieniem zimnej wody, dokładnie opłukujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, solimy i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy i wstawiamy pod strumień zimnej wody, żeby ostygły. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej cytryny ścieramy skórkę (na drobnej tarce), a z obu cytryn wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z musztardą i - cały czas ubijając - wlewamy cienkim strumieniem oliwę. Sos powinien zgęstnieć. Dymkę i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ostudzone ziemniaki kroimy w grube plasterki. W dużej salaterce mieszamy razem ziemniaki, dymkę, koperek i sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Możemy podać sałatkę od razu, ale jeszcze lepsza jest, gdy postoi (przykryta ściereczką) ze 2 godziny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka ziemniaczana z cytryną: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: