Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ziemniaczana-z-cytryna

Sałatka ziemniaczana z cytryną

Sałatki z kartofli doskonale pasują do wszelkich grillowanych mięs. Ta tutaj - z młodych ziemniaków z sosem cytrynowym i koperkiem - równie dobrze sprawdza się z rybą z rusztu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg (750 g) młodych ziemniaków
2 cytryny
łyżeczka musztardy z Dijon
120 ml oliwy z oliwek
pęczek cebulki dymki
mały pęczek koperku

Opis przyrządzania:
Ziemniaki skrobiemy pod strumieniem zimnej wody, dokładnie opłukujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, solimy i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy i wstawiamy pod strumień zimnej wody, żeby ostygły. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej cytryny ścieramy skórkę (na drobnej tarce), a z obu cytryn wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z musztardą i - cały czas ubijając - wlewamy cienkim strumieniem oliwę. Sos powinien zgęstnieć. Dymkę i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ostudzone ziemniaki kroimy w grube plasterki. W dużej salaterce mieszamy razem ziemniaki, dymkę, koperek i sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Możemy podać sałatkę od razu, ale jeszcze lepsza jest, gdy postoi (przykryta ściereczką) ze 2 godziny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024