Wiośniana sałatka z kartofelków z masą świeżych ziół. Mnie szczególnie odpowiada jako dodatek do sznycelków cielęcych, ale w towarzystwie poczciwego śledzia też się nieźle sprawdza...
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z ziemniaków z sosem ziołowym - Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka (jeśli ziemniaki nie są młode, najpierw je cienko obieramy). Dodajemy łyżkę soli, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy do miękkości, mniej więcej kwadrans. Odcedzamy, lekko studzimy i kroimy w plasterki. Jeśli ziemniaczki są naprawdę młode i malutkie, kroimy je wzdłuż na pół.
Pokrojone ziemniaki wkładamy do salaterki i polewamy równomiernie winem. Kiedy wino się wchłonie, skrapiamy ziemniaki oliwą.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do ziemniaków.
Szczypiorek, estragon, koperek i trybulę myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy (jeśli chodzi o estragon, to siekamy tylko listki, bo łodyżki są twardawe). Dodajemy do sałatki i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy.
Doprawiamy sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i podajemy na ciepło (ja tak wolę) lub zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z ziemniaków z sosem ziołowym: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |