Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-ziemniakow-z-sosem-ziolowym

Sałatka z ziemniaków z sosem ziołowym

Wiośniana sałatka z kartofelków z masą świeżych ziół. Mnie szczególnie odpowiada jako dodatek do sznycelków cielęcych, ale w towarzystwie poczciwego śledzia też się nieźle sprawdza...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg małych ziemniaków (najlepiej młodych)
100 ml białego wytrawnego wina (najlepiej alzackiego)
100 ml dobrej oliwy z oliwek
szalotka
pęczek szczypiorku
4 gałązki świeżego estragonu
2 gałązki koperku
mały pęczek trybuli (jeśli się da...)

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka (jeśli ziemniaki nie są młode, najpierw je cienko obieramy). Dodajemy łyżkę soli, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy do miękkości, mniej więcej kwadrans. Odcedzamy, lekko studzimy i kroimy w plasterki. Jeśli ziemniaczki są naprawdę młode i malutkie, kroimy je wzdłuż na pół.
Pokrojone ziemniaki wkładamy do salaterki i polewamy równomiernie winem. Kiedy wino się wchłonie, skrapiamy ziemniaki oliwą.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do ziemniaków.
Szczypiorek, estragon, koperek i trybulę myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy (jeśli chodzi o estragon, to siekamy tylko listki, bo łodyżki są twardawe). Dodajemy do sałatki i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy.
Doprawiamy sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i podajemy na ciepło (ja tak wolę) lub zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024