Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-ziemniakow-z-sosem-ziolowym
Sałatka z ziemniaków z sosem ziołowym
Wiośniana sałatka z kartofelków z masą świeżych ziół. Mnie szczególnie odpowiada jako dodatek do sznycelków cielęcych, ale w towarzystwie poczciwego śledzia też się nieźle sprawdza...
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg małych ziemniaków (najlepiej młodych)
100 ml białego wytrawnego wina (najlepiej alzackiego)
100 ml dobrej oliwy z oliwek
szalotka
pęczek szczypiorku
4 gałązki świeżego estragonu
2 gałązki koperku
mały pęczek trybuli (jeśli się da...)
Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka (jeśli ziemniaki nie są młode, najpierw je cienko obieramy). Dodajemy łyżkę soli, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy do miękkości, mniej więcej kwadrans. Odcedzamy, lekko studzimy i kroimy w plasterki. Jeśli ziemniaczki są naprawdę młode i malutkie, kroimy je wzdłuż na pół.
Pokrojone ziemniaki wkładamy do salaterki i polewamy równomiernie winem. Kiedy wino się wchłonie, skrapiamy ziemniaki oliwą.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do ziemniaków.
Szczypiorek, estragon, koperek i trybulę myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy (jeśli chodzi o estragon, to siekamy tylko listki, bo łodyżki są twardawe). Dodajemy do sałatki i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy.
Doprawiamy sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i podajemy na ciepło (ja tak wolę) lub zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024