W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z truskawek z mozarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka z truskawek z mozarellą

Utrzymana w tonacji włoskiej flagi, sałatka z mini mozarelli (oczywiście możemy użyć zwykłej, pokrojonej w kostkę) i truskawek z bazylią doskonale nadaje się na odświeżającą przystawkę.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/4 kg (250 g) mozarelli w wersji mini
  • 1/4 kg (250 g) truskawek
  • pÄ™czek Å›wieżej bazylii
  • 2 garÅ›ci rukoli
  • 2 Å‚yżeczki zielonego pieprzu w zalewie
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamico

Sałatka z truskawek z mozarellą - Opis przyrządzania:

Mini mozarelki odsączamy starannie na sicie. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Obrywamy szypułki, a owoce kroimy w ćwiartki. Bazylię płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy w ściereczce. Zielony pieprz odsączamy z zalewy i rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet balsamico i szczyptę soli. Starannie ukręcamy na jednolity sos. Mozarellę i truskawki mieszamy w misce i polewamy sosem. Dodajemy bazylię i mieszamy. Salaterkę wykładamy rukolą. Na wierzch kładziemy sałatkę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z truskawek z mozarellą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: