Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-truskawek-z-mozarella

Sałatka z truskawek z mozarellą

Utrzymana w tonacji włoskiej flagi, sałatka z mini mozarelli (oczywiście możemy użyć zwykłej, pokrojonej w kostkę) i truskawek z bazylią doskonale nadaje się na odświeżającą przystawkę.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/4 kg (250 g) mozarelli w wersji mini
1/4 kg (250 g) truskawek
pęczek świeżej bazylii
2 garści rukoli
2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
oliwa z oliwek
ocet balsamico

Opis przyrządzania:
Mini mozarelki odsączamy starannie na sicie. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Obrywamy szypułki, a owoce kroimy w ćwiartki. Bazylię płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy w ściereczce. Zielony pieprz odsączamy z zalewy i rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet balsamico i szczyptę soli. Starannie ukręcamy na jednolity sos. Mozarellę i truskawki mieszamy w misce i polewamy sosem. Dodajemy bazylię i mieszamy. Salaterkę wykładamy rukolą. Na wierzch kładziemy sałatkę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024