Surowe pieczarki są pyszne i pięknie pachną. Powinny być białe i zwarte, nie za duże. Z razowym chlebem i jakąś skromną wędliną będą doskonałe na kolację.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z surowych pieczarek - Opis przyrządzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów ściereczką kuchenną. Odcinamy nóżki, a z kapeluszy zdejmujemy skórkę - łatwo odchodzi. Obrane kapelusze kroimy w cienkie plasterki i lekko solimy. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, sporo pieprzu i odrobinę cukru do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy pieczarki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę dodajemy do pieczarek i dobrze, choć delikatnie, mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić. Przekładamy sałatkę do ładnej salaterki i posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy natychmiast i zjadamy tego samego dnia, bo nie da się jej przechowywać...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z surowych pieczarek: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |