Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-surowych-pieczarek

Sałatka z surowych pieczarek

Surowe pieczarki są pyszne i pięknie pachną. Powinny być białe i zwarte, nie za duże. Z razowym chlebem i jakąś skromną wędliną będą doskonałe na kolację.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) pieczarek
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
sok z jednej cytryny
pęczek szczypiorku

Opis przyrządzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów ściereczką kuchenną. Odcinamy nóżki, a z kapeluszy zdejmujemy skórkę - łatwo odchodzi. Obrane kapelusze kroimy w cienkie plasterki i lekko solimy. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, sporo pieprzu i odrobinę cukru do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy pieczarki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę dodajemy do pieczarek i dobrze, choć delikatnie, mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić. Przekładamy sałatkę do ładnej salaterki i posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy natychmiast i zjadamy tego samego dnia, bo nie da się jej przechowywać...

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024