W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami

Na Wyspach Brytyjskich seler korzeniowy jest warzywem rzadkim - na co dzień używa się selera naciowego. Najlepiej jeść go na surowo, gdyż jest wtedy chrupki i pyszny.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 Å‚adnych Å‚odyg selera naciowego
  • garść wyÅ‚uskanych wÅ‚oskich orzechów
  • 4 Å‚adne liÅ›cie saÅ‚aty
  • spore jabÅ‚ko z czerwonÄ… skórkÄ…
  • cytryna
  • ostra musztarda
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • natka pietruszki

Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami - Opis przyrządzania:

Seler naciowy obieramy z wąsów i kroimy w plasterki.
Orzechy drobno siekamy.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki.
Jabłko myjemy, kroimy w ósemki, nie obierając, wycinamy gniazda nasienne i kroimy cząstki w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Robimy sos: wlewamy do słoiczka łyżkę soku z cytryny, dodajemy pół łyżeczki ostrej musztardy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki usiekanej natki oraz sól do smaku. Słoiczek dobrze zakręcamy i energicznie potrząsamy przez chwilę. Seler, orzechy, sałatę i jabłka mieszamy w szklanej misce i polewamy sosem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami przepisy:

  • SaÅ‚atka Waldorf
    Znana na całym świecie sałatka z nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Oto dowód na to, jak dysponując skromnymi środkami można zrobić międzynarodową karierę...
  • Mule po belgijsku Mule po belgijsku
    Chociaż w Belgii mule podaje się na mnóstwo sposobów, ten przepis jest klasyczny i podstawowy i to do niego właśnie najbardziej pasują belgijskie frytki (choć ja wolę mule ze świeżą bagietką).
  • SaÅ‚atka z gruszek z bekonem
    Doskonała jesienno-zimowa sałatka dla dwojga z grillowanych (na patelni) gruszek z chrupiącym bekonem, orzechami, grzankami. Kieliszek czerwonego wina będzie tu jak najbardziej na miejscu.
  • Ni to saÅ‚atka, ni to dressing
    Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
  • AmerykaÅ„ska saÅ‚atka z jajek
    Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: