Na Wyspach Brytyjskich seler korzeniowy jest warzywem rzadkim - na co dzień używa się selera naciowego. Najlepiej jeść go na surowo, gdyż jest wtedy chrupki i pyszny.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami - Opis przyrządzania:
Seler naciowy obieramy z wąsów i kroimy w plasterki.
Orzechy drobno siekamy.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki.
Jabłko myjemy, kroimy w ósemki, nie obierając, wycinamy gniazda nasienne i kroimy cząstki w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Robimy sos: wlewamy do słoiczka łyżkę soku z cytryny, dodajemy pół łyżeczki ostrej musztardy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki usiekanej natki oraz sól do smaku. Słoiczek dobrze zakręcamy i energicznie potrząsamy przez chwilę. Seler, orzechy, sałatę i jabłka mieszamy w szklanej misce i polewamy sosem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |