Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-selera-naciowego-z-orzechami-i-jablkami

Sałatka z selera naciowego z orzechami i jabłkami

Na Wyspach Brytyjskich seler korzeniowy jest warzywem rzadkim - na co dzień używa się selera naciowego. Najlepiej jeść go na surowo, gdyż jest wtedy chrupki i pyszny.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 ładnych łodyg selera naciowego
garść wyłuskanych włoskich orzechów
4 ładne liście sałaty
spore jabłko z czerwoną skórką
cytryna
ostra musztarda
olej słonecznikowy
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Seler naciowy obieramy z wąsów i kroimy w plasterki.
Orzechy drobno siekamy.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki.
Jabłko myjemy, kroimy w ósemki, nie obierając, wycinamy gniazda nasienne i kroimy cząstki w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Robimy sos: wlewamy do słoiczka łyżkę soku z cytryny, dodajemy pół łyżeczki ostrej musztardy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki usiekanej natki oraz sól do smaku. Słoiczek dobrze zakręcamy i energicznie potrząsamy przez chwilę. Seler, orzechy, sałatę i jabłka mieszamy w szklanej misce i polewamy sosem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024