Prościutka, ale elegancka sałatka, która wymaga od nas minimum zaangażowania. Wybieramy najładniejsze, jasnozielone pory, jakie tylko znajdziemy na straganie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 duże młode pory
2 cytryny
oliwa z oliwek
2 łyżki ziaren sezamu
36 szyjek rakowych
Sałatka z porów z rakami - Opis przyrządzania:
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i zielone części, zostawiając tylko białe i jasnozielone. Kroimy pory w półcentymetrowe kawałki, wrzucamy na sito i płuczemy. Przelewamy wrzątkiem i starannie osączamy.
Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Mieszamy z ciepłymi porami, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i odstawiamy na 2 godziny.
Sezam podpiekamy na złoto na suchej patelni.
Wykładamy pory na półmisek, a na wierzch kładziemy szyjki rakowe. Posypujemy sezamem i podajemy z białym, świeżym pieczywem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Sałatka z porów z rakami: trzeba zrobić wcześniej
Jajka pieczone w miseczkach z szynki Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
Pory zapiekane z niebieskim serem Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
Wiosenne owoce morza Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
Flamiche z porami Flamiche z porami, czyli kisz z północnej Francji. Robię go często, gdyż w zimie mój ekologiczny koszyk z warzywkami pełen jest doskonałych porów.