W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z porów z rakami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z porów z rakami

Prościutka, ale elegancka sałatka, która wymaga od nas minimum zaangażowania. Wybieramy najładniejsze, jasnozielone pory, jakie tylko znajdziemy na straganie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 duże młode pory
  • 2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 36 szyjek rakowych

Sałatka z porów z rakami - Opis przyrządzania:

Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i zielone części, zostawiając tylko białe i jasnozielone. Kroimy pory w półcentymetrowe kawałki, wrzucamy na sito i płuczemy. Przelewamy wrzątkiem i starannie osączamy.
Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Mieszamy z ciepłymi porami, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i odstawiamy na 2 godziny.
Sezam podpiekamy na złoto na suchej patelni.
Wykładamy pory na półmisek, a na wierzch kładziemy szyjki rakowe. Posypujemy sezamem i podajemy z białym, świeżym pieczywem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka z porów z rakami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: