Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-porow-z-rakami

Sałatka z porów z rakami

Prościutka, ale elegancka sałatka, która wymaga od nas minimum zaangażowania. Wybieramy najładniejsze, jasnozielone pory, jakie tylko znajdziemy na straganie.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 duże młode pory
2 cytryny
oliwa z oliwek
2 łyżki ziaren sezamu
36 szyjek rakowych

Opis przyrządzania:
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i zielone części, zostawiając tylko białe i jasnozielone. Kroimy pory w półcentymetrowe kawałki, wrzucamy na sito i płuczemy. Przelewamy wrzątkiem i starannie osączamy.
Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Mieszamy z ciepłymi porami, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i odstawiamy na 2 godziny.
Sezam podpiekamy na złoto na suchej patelni.
Wykładamy pory na półmisek, a na wierzch kładziemy szyjki rakowe. Posypujemy sezamem i podajemy z białym, świeżym pieczywem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024