Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-porow-z-rakami
Sałatka z porów z rakami
Prościutka, ale elegancka sałatka, która wymaga od nas minimum zaangażowania. Wybieramy najładniejsze, jasnozielone pory, jakie tylko znajdziemy na straganie.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 duże młode pory
2 cytryny
oliwa z oliwek
2 łyżki ziaren sezamu
36 szyjek rakowych
Opis przyrządzania:
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i zielone części, zostawiając tylko białe i jasnozielone. Kroimy pory w półcentymetrowe kawałki, wrzucamy na sito i płuczemy. Przelewamy wrzątkiem i starannie osączamy.
Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Mieszamy z ciepłymi porami, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i odstawiamy na 2 godziny.
Sezam podpiekamy na złoto na suchej patelni.
Wykładamy pory na półmisek, a na wierzch kładziemy szyjki rakowe. Posypujemy sezamem i podajemy z białym, świeżym pieczywem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024