Odświeżająca, lekka sałatka na upalny dzień. Tylko pomidory muszą być naprawdę dobre!
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z pomidorów z kiszoną cytryną - Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórką. Kroimy na ćwiartki i łyżeczką usuwamy pestki. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Solimy i gnieciemy przez chwilę w rękach. Skórkę z kiszonej cytryny drobno siekamy. Mieszamy w szklanej misce pomidory, cebulę i kiszoną cytrynę, polewamy olejem. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, delikatnie mieszamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z pomidorów z kiszoną cytryną: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |