Klasyczna kombinacja z krajów Maghrebu.
Kraj pochodzenia: Północna Afryka
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami - Opis przyrządzania:
Papryki grillujemy (patrz: Pieczone papryki ). Razem z paprykÄ… pieczemy nieobrane zÄ…bki czosnku.
Podczas pieczenia czosnek raz odwracamy, a kiedy zmięknie, wyjmujemy, obieramy i siekamy.
Paprykę obieramy z przypieczonej skorki i kroimy w niedużą kostkę.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę, po czym kroimy w kostkę.
KolendrÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem paprykę, czosnek, pomidory i kolendrę. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Przed podaniem wstawiamy na chwilę do lodówki, o ile czas i głód nam pozwolą.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | WrzesieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |