Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-pieczonej-papryki-z-pomidorami
Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami
Klasyczna kombinacja z krajów Maghrebu.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Północna Afryka
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 strąki czerwonej papryki
5 dużych ząbków czosnku
3 duże pomidory
pęczek świeżej kolendry
oliwa z oliwek
cytryna
2 łyżki kaparów
mielony kmin rzymski
Opis przyrządzania:
Papryki grillujemy (patrz: Pieczone papryki ). Razem z papryką pieczemy nieobrane ząbki czosnku.
Podczas pieczenia czosnek raz odwracamy, a kiedy zmięknie, wyjmujemy, obieramy i siekamy.
Paprykę obieramy z przypieczonej skorki i kroimy w niedużą kostkę.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę, po czym kroimy w kostkę.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem paprykę, czosnek, pomidory i kolendrę. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Przed podaniem wstawiamy na chwilę do lodówki, o ile czas i głód nam pozwolą.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024