Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-marchewki-z-orzechami-wloskimi

Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi

Bardzo oryginalna turecka sałatka ze smażonej marchewki. Zgodnie z tradycją podajemy ją raczej jako przystawkę, niż jako dodatek.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) ładnych marchewek
oliwa z oliwek
125 g wyłuskanych orzechów włoskich
słodka mielona papryka
kmin rzymski
2 ząbki czosnku
szklanka (250 ml) greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego
cytryna
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na długie i cienkie strużki. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy marchewkę i smażymy 2-3 minuty. Włoskie orzechy siekamy i wrzucamy do marchewki. Chwilę smażymy. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, sporo świeżo zmielonego pieprzu i 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Marchewkę z dodatkami smażymy jeszcze 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy do ostudzonej marchewki. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Posypujemy siekaną natką pietruszki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024