Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 ładne bulwy kopru włoskiego
pęczek rzodkiewek
jabłko (kwaskowate)
olej z awokado (lub oliwa z oliwek)
cytryna
100 g sera feta
Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami - Opis przyrządzania:
Koper obieramy z twardych zewnętrznych liści, po czym kroimy w cienkie plasterki, razem z zielonymi "piórkami". Wkładamy do miski i lekko solimy.
Rzodkiewki czyścimy z listków i korzonków, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Dodajemy do kopru.
Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Dodajemy do sałatki.
Sałatkę polewamy 2-3 łyżkami oleju z awokado (lub łagodną oliwą) oraz taką samą ilością soku z cytryny. Dodajemy szczyptę cukru, trochę świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie mieszamy.
Ser feta rozkruszamy widelcem, dodajemy do sałatki i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami przepisy:
Sałatka zdrowotna 2014 To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
Koper włoski z gruszkami nashi (sałatka) Gruszka nashi, zwana także azjatycką, a po łacinie Pyrus pyrifolia, znakomicie nadaje się do sałatek, ma bowiem chrupiący miąższ, nie rozpadający się pod wpływem sałatkowego sosu (czy, jak kto woli, dressingu). W towarzystwie mojego ulubionego zimowego warzywa, czyli kopru włoskiego, stanowi znakomity dodatek do obiadowego mięsa lub ryby, a także do kolacyjnej deski serów.
Sałatka "przedzimowa" To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
Moja ulubiona sałatka Caesar's ...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem Koper włoski jest ostatnio moim ulubionym warzywem - szczególnie w surówkach. Mariaż kopru, jabłka i niebieskiego sera jest amerykańskim wynalazkiem, i - jak wiele - bardzo udanym. Doskonały dodatek do grillowanego mięsa lub (jeszcze lepiej) ryby.