Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kopru-wloskiego-z-rozmaitymi-dodatkami
Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami
Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 ładne bulwy kopru włoskiego
pęczek rzodkiewek
jabłko (kwaskowate)
olej z awokado (lub oliwa z oliwek)
cytryna
100 g sera feta
Opis przyrządzania:
Koper obieramy z twardych zewnętrznych liści, po czym kroimy w cienkie plasterki, razem z zielonymi "piórkami". Wkładamy do miski i lekko solimy.
Rzodkiewki czyścimy z listków i korzonków, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Dodajemy do kopru.
Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Dodajemy do sałatki.
Sałatkę polewamy 2-3 łyżkami oleju z awokado (lub łagodną oliwą) oraz taką samą ilością soku z cytryny. Dodajemy szczyptę cukru, trochę świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie mieszamy.
Ser feta rozkruszamy widelcem, dodajemy do sałatki i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024