W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z kapusty (charkalaka)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z kapusty (charkalaka)

Popularna sałatka z Południa Afryki. Doskonała do mięsa lub ryby z grilla - lub z piekarnika, jeśli śnieg zasypie nam ogrodowy ruszt... Powiew egzotyki zimową porą.

Kraj pochodzenia: RPA

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 cebulki dymki
  • duży ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • 250 g białej kapusty (poszatkowanej)
  • mała łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 limetki
  • 2 łyżki Ketjap (kecap) manis

Sałatka z kapusty (charkalaka) - Opis przyrządzania:

Dymkę obieramy z przywiędłych liści, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę skrobiemy lub obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy dymkę i czosnek i smażymy, mieszając, aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy marchewkę i kapustę, posypujemy cayenne i papryką i smażymy, mieszając, aż warzywa odrobinę zmiękną - czyli jakieś 5-10 minut.
Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, sokiem z limetek (raczej sporo) i Ketjap (kecap) manis.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub po ochłodzeniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z kapusty (charkalaka): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sałatka z kapusty (charkalaka) przepisy:

  • Tempeh Goreng Tempeh Goreng
    Kochani, jest jedno z najlepszych dań, jakie jadłam ostatnio! Przepis pochodzi od mojej holenderskiej przyjaciółki Margot, wielbicielki (podobnie jak duża część niderlandzkiego społeczeństwa) kuchni indonezyjskiej. *!*5166*!* marynujemy w ciemnej zalewie (im dłużej, tym lepiej, jak z każdym podobnym sojowym produktem...), a potem krótko smażymy na oleju. Jemy na ciepło (danie główne) lub zimno (zamiast chipsów lub krakersów) i jest to nie tylko pyszne i oryginalne, ale także całkiem zdrowe! Podajemy *!*5166*!* jako część "Rijsttafel" lub bardzo przyjemną przekąskę.
  • Sałatka z gotowanej marchewki
    Klasyczna tunezyjska sałatka, którą podaje się na przystawkę. Wyjątkowo dekoracyjnie wygląda ozdobiona czarnymi oliwkami i gałązkami świeżej kolendry.
  • Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty)
    Zasadniczo kimchi jest sałatką z pekińskiej kapusty kiszonej z rzodkwią i ostrą papryką (patrz: *!*4287*!*), ale ta wersja jest prostsza i nie wymaga długiego oczekiwania na rezultat. Zwana jest shang kimchi, czyli (ponoć, koreański nie leży w granicach moich lingwistycznych możliwości) sałatką letnią.
  • Marchewka po marokańsku
    Nowe podejście do duszonej marchewki - dodatek cynamonu i ostrej papryki ożywia tę popularną zimową jarzynę. Pasuje doskonale do pieczonego kurczaka, smażonej piersi z indyka lub białej gotowanej ryby.
  • Azjatycka sałatka z owoców morza
    Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)


Podziel się linkiem:




Komentarze: