Popularna sałatka z Południa Afryki. Doskonała do mięsa lub ryby z grilla - lub z piekarnika, jeśli śnieg zasypie nam ogrodowy ruszt... Powiew egzotyki zimową porą.
Kraj pochodzenia: RPA
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z kapusty (charkalaka) - Opis przyrządzania:
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę skrobiemy lub obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy dymkę i czosnek i smażymy, mieszając, aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy marchewkę i kapustę, posypujemy cayenne i papryką i smażymy, mieszając, aż warzywa odrobinę zmiękną - czyli jakieś 5-10 minut.
Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, sokiem z limetek (raczej sporo) i Ketjap (kecap) manis.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub po ochłodzeniu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z kapusty (charkalaka): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |