Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kapusty-charkalaka
Sałatka z kapusty (charkalaka)
Popularna sałatka z Południa Afryki. Doskonała do mięsa lub ryby z grilla - lub z piekarnika, jeśli śnieg zasypie nam ogrodowy ruszt... Powiew egzotyki zimową porą.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: RPA
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 cebulki dymki
duży ząbek czosnku
2 marchewki
oliwa z oliwek
250 g białej kapusty (poszatkowanej)
mała łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki mielonej papryki
2 limetki
2 łyżki Ketjap (kecap) manis
Opis przyrządzania:
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę skrobiemy lub obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy dymkę i czosnek i smażymy, mieszając, aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy marchewkę i kapustę, posypujemy cayenne i papryką i smażymy, mieszając, aż warzywa odrobinę zmiękną - czyli jakieś 5-10 minut.
Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, sokiem z limetek (raczej sporo) i Ketjap (kecap) manis.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub po ochłodzeniu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024