Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kapusty-charkalaka

Sałatka z kapusty (charkalaka)

Popularna sałatka z Południa Afryki. Doskonała do mięsa lub ryby z grilla - lub z piekarnika, jeśli śnieg zasypie nam ogrodowy ruszt... Powiew egzotyki zimową porą.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: RPA

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 cebulki dymki
duży ząbek czosnku
2 marchewki
oliwa z oliwek
250 g białej kapusty (poszatkowanej)
mała łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki mielonej papryki
2 limetki
2 łyżki Ketjap (kecap) manis

Opis przyrządzania:
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę skrobiemy lub obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy dymkę i czosnek i smażymy, mieszając, aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy marchewkę i kapustę, posypujemy cayenne i papryką i smażymy, mieszając, aż warzywa odrobinę zmiękną - czyli jakieś 5-10 minut.
Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, sokiem z limetek (raczej sporo) i Ketjap (kecap) manis.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub po ochłodzeniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024