Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-cukinii-z-parmezanem

Sałatka z cukinii z parmezanem

Letni dodatek do wszelkich dań z grilla - rybnych i mięsnych.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g małych zielonych cukinii
pęczek rukoli
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cytryna
50 g parmezanu w kawałku

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Cukinie myjemy, odcinamy końce, kroimy w podłużne plastry i wrzucamy na 2 minuty do gotującej się wody. Odcedzamy i wkładamy do miski z bardzo zimną wodą. Kiedy cukinia wystygnie, bardzo starannie ją odcedzamy i osuszamy.
Rukolę myjemy i osuszamy, po czym kroimy w paseczki i mieszamy delikatnie z cukinią.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z 4 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny do smaku (co najmniej z połowy cytryny, ale ja wolę więcej). Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Polewamy cukinię z rukolą, znów delikatnie mieszamy i trzymamy w lodówce do chwili podania.
Parmezan kroimy w cieniutkie płatki - najlepiej nożykiem do warzyw.
Tuż przed podaniem posypujemy sałatkę parmezanem, oprószamy pieprzem z młynka i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024