Kolorowa wegetariańska sałatka, która - z dodatkiem czosnkowej bagietki - może być pełną letnią kolacją.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z buraczków z kozim serem - Opis przyrządzania:
Buraczki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy do miękkości - trudno określić czas gotowania, gdyż zależy to zarówno od wielkości buraków, jak i od ich gatunku.
W tym samym czasie gotujemy (w innym garnku, też w osolonej wodzie) oczyszczoną fasolkę szparagową. Powinna być ugotowana, ale al dente. Odcedzamy i studzimy.
Buraki zostawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy ze skórki i kroimy w szesnastki.
Ukręcamy sos:
czosnek obieramy i drobno siekamy. Czosnek, ocet winny, 4 łyżki oliwy i szczyptę soli wkładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie wstrząsamy.
Kozi twaróg kruszymy widelcem.
Pokrojone buraki i fasolkę rozkładamy na 4 talerze, posypujemy sprawiedliwie rozkruszonym kozim serkiem oraz osączonymi kaparami. Polewamy sosem i podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z buraczków z kozim serem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |