Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-buraczkow-z-kozim-serem

Sałatka z buraczków z kozim serem

Kolorowa wegetariańska sałatka, która - z dodatkiem czosnkowej bagietki - może być pełną letnią kolacją.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg buraczków równej wielkości
200 g zielonej fasolki szparagowej
150 g zwartego koziego twarogu
2 ząbki czosnku
2 łyżki dobrego czerwonego octu winnego
oliwa z oliwek
4 łyżki kaparów z zalewy

Opis przyrządzania:
Buraczki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy do miękkości - trudno określić czas gotowania, gdyż zależy to zarówno od wielkości buraków, jak i od ich gatunku.
W tym samym czasie gotujemy (w innym garnku, też w osolonej wodzie) oczyszczoną fasolkę szparagową. Powinna być ugotowana, ale al dente. Odcedzamy i studzimy.
Buraki zostawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy ze skórki i kroimy w szesnastki.
Ukręcamy sos:
czosnek obieramy i drobno siekamy. Czosnek, ocet winny, 4 łyżki oliwy i szczyptę soli wkładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie wstrząsamy.
Kozi twaróg kruszymy widelcem.
Pokrojone buraki i fasolkę rozkładamy na 4 talerze, posypujemy sprawiedliwie rozkruszonym kozim serkiem oraz osączonymi kaparami. Polewamy sosem i podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024