Wiosennie optymistyczna sałatka w tonacji zielono-różowo-białej. Dobre danie bufetowe lub uniwersalny dodatek do dań z grilla.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z bobu z szynką i kozim serem - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy bób i gotujemy kilka minut, aż będzie ugotowany - trzeba próbować, bo na gotowanie bobu nie ma przepisu... w każdym razie nie powinien się przegotować, to jasne. Ugotowany bób odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie. Kiedy będzie zupełnie zimny, obieramy ziarenka z jasnozielonej skórki.
Szynkę kroimy w kostkę, odcinając skórkę.
Kozi ser kroimy w kostkę tej samej wielkości, co kostki szynki.
Cebulkę obieramy z przywiędłych zewnętrznych liści, odcinamy korzonki, myjemy, osuszamy i siekamy.
W sporej szklanej misce mieszamy bób, szynkę, ser i cebulkę. Solimy do smaku.
Ukręcamy sos z 4-5 łyżek oliwy i 2 łyżek octu (kto woli sałatkę ostrzejszą, niech doda więcej octu), doprawiając do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy i podajemy. Do chwili podania trzymamy w chłodzie, pod przykryciem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Sałatka z bobu z szynką i kozim serem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |