Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-bobu-z-szynka-i-kozim-serem

Sałatka z bobu z szynką i kozim serem

Wiosennie optymistyczna sałatka w tonacji zielono-różowo-białej. Dobre danie bufetowe lub uniwersalny dodatek do dań z grilla.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) młodego bobu
200 g gotowanej szynki w jednym kawałku
200 g koziego sera (typu żółty - choć w kolorze będzie biały ;-))
pęczek cebulki dymki
oliwa z oliwek
biały ocet winny

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy bób i gotujemy kilka minut, aż będzie ugotowany - trzeba próbować, bo na gotowanie bobu nie ma przepisu... w każdym razie nie powinien się przegotować, to jasne. Ugotowany bób odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie. Kiedy będzie zupełnie zimny, obieramy ziarenka z jasnozielonej skórki.
Szynkę kroimy w kostkę, odcinając skórkę.
Kozi ser kroimy w kostkę tej samej wielkości, co kostki szynki.
Cebulkę obieramy z przywiędłych zewnętrznych liści, odcinamy korzonki, myjemy, osuszamy i siekamy.
W sporej szklanej misce mieszamy bób, szynkę, ser i cebulkę. Solimy do smaku.
Ukręcamy sos z 4-5 łyżek oliwy i 2 łyżek octu (kto woli sałatkę ostrzejszą, niech doda więcej octu), doprawiając do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy i podajemy. Do chwili podania trzymamy w chłodzie, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024