W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka szefa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka szefa

Klasyczna amerykańska sałatka, kolorowa i treściwa.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pÄ™czek zielonych szparagów
  • 250 g (ćwierć kilo) dobrej gotowanej szynki w plasterkach
  • 125 g sera gruyere w plasterkach
  • strÄ…k czerwonej papryki
  • 200 g listków saÅ‚aty różnych gatunków
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki kwaÅ›nej Å›mietany
  • gruboziarnista musztarda

Sałatka szefa - Opis przyrządzania:

Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Przekładamy do zimnej wody, a po wystygnięciu odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Plasterki szynki i ser gruyere kroimy w długie, wąskie paski.
CzerwonÄ… paprykÄ™ pozbawiamy gniazda nasiennego i pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 4 talerzach. Na sałacie kładziemy, rozdzielając sprawiedliwie na 4 porcje, szynkę, ser, paprykę i szparagi. Robimy sos: mieszamy majonez, śmietanę i łyżkę gruboziarnistej musztardy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka szefa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: