W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka szefa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka szefa

Klasyczna amerykańska sałatka, kolorowa i treściwa.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pÄ™czek zielonych szparagów
  • 250 g (ćwierć kilo) dobrej gotowanej szynki w plasterkach
  • 125 g sera gruyere w plasterkach
  • strÄ…k czerwonej papryki
  • 200 g listków saÅ‚aty różnych gatunków
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki kwaÅ›nej Å›mietany
  • gruboziarnista musztarda

Sałatka szefa - Opis przyrządzania:

Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Przekładamy do zimnej wody, a po wystygnięciu odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Plasterki szynki i ser gruyere kroimy w długie, wąskie paski.
CzerwonÄ… paprykÄ™ pozbawiamy gniazda nasiennego i pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 4 talerzach. Na sałacie kładziemy, rozdzielając sprawiedliwie na 4 porcje, szynkę, ser, paprykę i szparagi. Robimy sos: mieszamy majonez, śmietanę i łyżkę gruboziarnistej musztardy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka szefa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka szefa przepisy:

  • SaÅ‚atka z sera gruyere
    Pełnoobiadowa sałatka z szalotkowo-orzechowym winegretem. Najlepsza ze świeżym ciemnym pieczywem i kieliszkiem wina.
  • StaroÅ›wiecka saÅ‚atka z kalafiora z boczkiem
    "Staroświecka", bo w naszych dietetycznych czasach nikt nie śmiałby już wymyślać dania, które zawierałoby i boczek, i żółty ser, i majonez... Ale raz na jakiś czas, po wyczerpującym jesiennym spacerze, jeśli obiecamy, że potem już tylko cienka zupka z cukinii, tofu i chudy biały serek, to może nam nie zaszkodzi? W końcu w sałatce jest też kalafior, papryka i cebulka - wszystko bardzo zdrowe! A ja mam sentyment do tych amerykańskich sałatek - siermiężnie prostych, niezdrowych, właściwie bez polotu, za to robionych niezawodnie na każdą uroczystość rodzinną, niesionych do przyjaciół jako specjalność domu, wspominanych z czułością przez pokolenie mikrofali: "Pamiętasz sałatkę Cioci Betty? To było coś!"
  • AmerykaÅ„ska saÅ‚atka z jajek
    Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.
  • SaÅ‚atka "Guacamole"
    Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.
  • SaÅ‚atka obiadowa z tuÅ„czykiem
    Daleka krewna sałatki nicejskiej. Solidna porcja warzyw z jajkami, tuńczykiem i nietypowym warzywnym dressingiem (czyli mówiąc po naszemu - sosem).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: