Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-szefa

Sałatka szefa

Klasyczna amerykańska sałatka, kolorowa i treściwa.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
250 g (ćwierć kilo) dobrej gotowanej szynki w plasterkach
125 g sera gruyere w plasterkach
strąk czerwonej papryki
200 g listków sałaty różnych gatunków
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
gruboziarnista musztarda

Opis przyrządzania:
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Przekładamy do zimnej wody, a po wystygnięciu odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Plasterki szynki i ser gruyere kroimy w długie, wąskie paski.
Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 4 talerzach. Na sałacie kładziemy, rozdzielając sprawiedliwie na 4 porcje, szynkę, ser, paprykę i szparagi. Robimy sos: mieszamy majonez, śmietanę i łyżkę gruboziarnistej musztardy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024