Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-szefa
Sałatka szefa
Klasyczna amerykańska sałatka, kolorowa i treściwa.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
250 g (ćwierć kilo) dobrej gotowanej szynki w plasterkach
125 g sera gruyere w plasterkach
strąk czerwonej papryki
200 g listków sałaty różnych gatunków
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
gruboziarnista musztarda
Opis przyrządzania:
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Przekładamy do zimnej wody, a po wystygnięciu odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Plasterki szynki i ser gruyere kroimy w długie, wąskie paski.
Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 4 talerzach. Na sałacie kładziemy, rozdzielając sprawiedliwie na 4 porcje, szynkę, ser, paprykę i szparagi. Robimy sos: mieszamy majonez, śmietanę i łyżkę gruboziarnistej musztardy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024