Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-przedzimowa
Sałatka "przedzimowa"
To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ugotowany burak
pęczek rzodkiewek
2 garści listków sałaty (np. roszponki lub rukoli)
ładny owoc granatu
2 kiwi
garść wyłuskanych włoskich orzechów
150 g wędzonego łososia w plastrach
łyżka oleju rzepakowego
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
łyżeczka miodu
Opis przyrządzania:
Buraczek obieramy ze skórki i kroimy w ładną kostkę.
Rzodkiewki pozbawiamy ogonków i liści, starannie myjemy i kroimy w plasterki.
Sałatę myjemy i osuszamy.
Granat ostrożnie kroimy na pół i wydłubujemy pestki - wymaga to nieco zachodu, ale da się zrobić, no i możemy trochę podjadać...
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Orzechy grubo siekamy, zaś łososia kroimy w cienkie paseczki.
Teraz robimy sos: mieszamy razem oba rodzaje oleju (rzepakowy i oliwę), sok z cytryny i miód. Dodajemy ciut soli i sporo pieprzu do smaku i dobrze ukręcamy na gładki sos.
Na 4 talerzach (lub jednym dużym) układamy ładnie wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem.
Podajemy nie zwlekając, bo inaczej buraczek zabarwi nam wszystko na... buraczkowo!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024