W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka późnego lata

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka późnego lata

Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 2 nieduże cukinie
  • słodka cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • listek laurowy
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 szczodre łyżki przecieru pomidorowego
  • mały pęczek natki
  • ocet winny (do smaku)

Sałatka późnego lata - Opis przyrządzania:

Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kostkę.
Cukiniom odcinamy końce, myjemy i kroimy w taką samą kostkę, co papryki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy oliwa będzie gorąca, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez chwilę, mieszając, aż cebula zacznie się robić szklista. Dodajemy listek laurowy, mieloną paprykę, imbir i gałązki tymianku, mieszamy, po czym dodajemy przecier pomidorowy.
Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kostki papryki. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut.
Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze z 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy natkę, po czym drobno ją siekamy.
Uduszone warzywa przekładamy do miski, usuwamy listek laurowy i gałązki tymianku. Dodajemy natkę i łyżkę-dwie octu winnego (do smaku), mieszamy.
Sałatkę podajemy na ciepło lub po zupełnym ostudzeniu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka późnego lata: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sałatka późnego lata przepisy:

  • Ananas z papryką (duszony)
    Bardzo fajna jarzynka - pyszna i kolorowa. Doskonale pasuje do drobiu, a także do wieprzowiny - hm, kotlety schabowe z jarzynką z ananasa... może nie dla zachowawczego wujka-kapustożercy, ale bardziej skłonni do eksperymentów goście będą zachwyceni.
  • Stoemp z cykorią
    Belgowie mają bardzo przyjemny zwyczaj robienia piure ziemniaczanego z dodatkiem innych warzyw... Stoemp (bo tak się takie piure nazywa) z cykorii jest doskonałym dodatkiem do każdej dziczyzny, a także do pstrągów - oczywiście ardeńskich!
  • Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy)
    Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!
  • Pyszna sałatka warzywna
    Naprawdę pyszna, słodko-kwaśna sałatka z brokułów, papryki i cukinii. Pasuje do mięsa, serów, wędlin...
  • Papryka faszerowana dorszem
    Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.


Podziel się linkiem:




Komentarze: