Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-poznego-lata
Sałatka późnego lata
Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 papryki w różnych kolorach
2 nieduże cukinie
słodka cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
listek laurowy
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka mielonego imbiru
2 gałązki tymianku
2 szczodre łyżki przecieru pomidorowego
mały pęczek natki
ocet winny (do smaku)
Opis przyrządzania:
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kostkę.
Cukiniom odcinamy końce, myjemy i kroimy w taką samą kostkę, co papryki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy oliwa będzie gorąca, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez chwilę, mieszając, aż cebula zacznie się robić szklista. Dodajemy listek laurowy, mieloną paprykę, imbir i gałązki tymianku, mieszamy, po czym dodajemy przecier pomidorowy.
Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kostki papryki. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut.
Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze z 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy natkę, po czym drobno ją siekamy.
Uduszone warzywa przekładamy do miski, usuwamy listek laurowy i gałązki tymianku. Dodajemy natkę i łyżkę-dwie octu winnego (do smaku), mieszamy.
Sałatkę podajemy na ciepło lub po zupełnym ostudzeniu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024