W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałata z piersią kaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałata z piersią kaczki

Doskonały letni lunch lub przystawka przed grillową kolacją. Piersi kaczki pieczemy w piekarniku lub nad węglami, zaś po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy na mieszanej sałacie skropionej ciekawą odmianą sosu vinaigrette.

Kraj pochodzenia: Francja-Południe

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
  • łyżeczka grubo tłuczonego pieprzu
  • listki rozmaitych sałat
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich
  • 3 łyżki octu z cydru
  • łyżka płynnego miodu
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki orzeszków piniowych

Sałata z piersią kaczki - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku lub rozpalamy grill węglowy.
Kaczkę myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem, starając się nie przeciąć samego mięsa, a tylko skórę i tłuszcz. Nacieramy solą i tłuczonym pieprzem.
Sałatę myjemy i osuszamy - najładniej będzie wyglądała czerwona sałata dębowa, wymieszana z rukolą, środkiem endywii i sercem zwykłej sałaty. Listki mieszamy w dużej misce.
Ukręcamy sos z oleju orzechowego, octu z cydru i miodu. Dodajemy ciut soli do smaku.
Orzechy włoskie grubo siekamy.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając, bo bardzo łatwo się przypalają, niestety.
Jeśli pieczemy kaczkę pod opiekaczem, to kładziemy piersi skórą do dołu na blaszce i wstawiamy pod opiekacz na 5 minut. Po tym czasie odwracamy i pieczemy jeszcze z 10 minut, aż skórka będzie dobrze rumiana. Jeśli pieczemy kaczkę na grillu, to najpierw kładziemy ją skórką do dołu i pieczemy 8-10 minut, sprawdzając, czy się nie przypala, a potem odwracamy i dopiekamy z drugiej strony przez 5 minut.
Upieczone mięso odkładamy w ciepłe miejsce na 5 minut, zaś w tym czasie polewamy sałatę sosem, mieszamy starannie i rozkładamy na 4 talerzach.
Kaczkę kroimy w długie cienkie plastry i układamy na sałacie.
Posypujemy orzechami i orzeszkami piniowymi i natychmiast zjadamy, zagryzając bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałata z piersią kaczki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sałata z piersią kaczki przepisy:

  • Piersi z kaczki z klementynkami
    Pierś z kaczki zawsze jest daniem eleganckim, właściwie nie wiem, dlaczego. Ale to dobrze, bo robi się ją łatwo i szybko, a podać ją można nawet wytwornym gościom. Klementynki (zamiast nieco już banalnych w tym zestawie pomarańczy) dodają blasku zarówno w smaku, jak i wyglądzie dania.
  • Pierś kaczki w sosie hoisin
    Pachnąca Dalekim Wschodem, różowa w środku pierś kaczki, w ciemnej glazurze sosu hoisin. Podajemy z makaronem sojowym i niby-azjatycką sałatką z rzodkiewką (patrz przepis).
  • Kaczka pieczona z miodem Kaczka pieczona z miodem
    Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?
  • Sałatka z kaczki i mango
    Bardzo przyjemna sałatka o jakby azjatyckich korzeniach. Możemy ją podać na przystawkę (wówczas porcja wystarczy na 6 osób) lub na kolację (z bagietką i kieliszkiem łagodnego białego wina).
  • Gruszki z niebieskim serem
    Gruszki, ser i orzechy to tak odpowiedni zestaw, że niezliczone są dania na nim oparte. Połączenie słodyczy owoców i wyraźnie słonego smaku niebieskiego sera jest wyjątkowo udane.


Podziel się linkiem:




Komentarze: