Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-z-piersia-kaczki

Sałata z piersią kaczki

Doskonały letni lunch lub przystawka przed grillową kolacją. Piersi kaczki pieczemy w piekarniku lub nad węglami, zaś po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy na mieszanej sałacie skropionej ciekawą odmianą sosu vinaigrette.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja-Południe

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 piersi kaczki
łyżeczka grubo tłuczonego pieprzu
listki rozmaitych sałat
6 łyżek oleju z orzechów włoskich
3 łyżki octu z cydru
łyżka płynnego miodu
garść wyłuskanych orzechów włoskich
4 łyżki orzeszków piniowych

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku lub rozpalamy grill węglowy.
Kaczkę myjemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem, starając się nie przeciąć samego mięsa, a tylko skórę i tłuszcz. Nacieramy solą i tłuczonym pieprzem.
Sałatę myjemy i osuszamy - najładniej będzie wyglądała czerwona sałata dębowa, wymieszana z rukolą, środkiem endywii i sercem zwykłej sałaty. Listki mieszamy w dużej misce.
Ukręcamy sos z oleju orzechowego, octu z cydru i miodu. Dodajemy ciut soli do smaku.
Orzechy włoskie grubo siekamy.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając, bo bardzo łatwo się przypalają, niestety.
Jeśli pieczemy kaczkę pod opiekaczem, to kładziemy piersi skórą do dołu na blaszce i wstawiamy pod opiekacz na 5 minut. Po tym czasie odwracamy i pieczemy jeszcze z 10 minut, aż skórka będzie dobrze rumiana. Jeśli pieczemy kaczkę na grillu, to najpierw kładziemy ją skórką do dołu i pieczemy 8-10 minut, sprawdzając, czy się nie przypala, a potem odwracamy i dopiekamy z drugiej strony przez 5 minut.
Upieczone mięso odkładamy w ciepłe miejsce na 5 minut, zaś w tym czasie polewamy sałatę sosem, mieszamy starannie i rozkładamy na 4 talerzach.
Kaczkę kroimy w długie cienkie plastry i układamy na sałacie.
Posypujemy orzechami i orzeszkami piniowymi i natychmiast zjadamy, zagryzając bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024