Solidna obiadowa sałatka, do której spokojnie możemy użyć gotowego kurczaka z rożna. No, chyba żeby się nam chciało piec drób specjalnie z tego powodu...
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
pieczony kurczak (z rożna)
główka rzymskiej sałaty
oliwa z oliwek
biały ocet winny
150 ml kwaśnej śmietany
łyżka majonezu
100g niebieskiego sera
grzanki z ciabatty
Sałata z kurczakiem i niebieskim serem - Opis przyrządzania:
Z kurczaka zdejmujemy skórę, zaś mięso oddzielamy od kości i kroimy je w niezbyt drobne kawałki. Sałatę myjemy, otrząsamy z wody i drzemy na kawałki. Mieszamy razem łyżkę oliwy i łyżkę białego octu winnego, dodajemy trochę soli, pieprzu i cukru. Dodajemy śmietanę i majonez i starannie mieszamy. Niebieski ser rozkruszamy widelcem i dodajemy do sosu. Sałatę rozkładamy na 4 talerze. Na wierzch kładziemy kawałki kurczaka i polewamy sosem. Posypujemy grzankami z ciabatty i nie zwlekając podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Sałata z kurczakiem i niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Sałata z kurczakiem i niebieskim serem przepisy:
Sałatka z kurczaka z awokado Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
Kurczak w sosie morelowym Szybkie danie dla wielbicieli mięsa z owocami i dla tych, którzy nie lubią męczyć się w kuchni - łagodny sos z morelami i pomarańczą robi się błyskawicznie, zaś kurczaka kupujemy gotowego z rożna lub wyciągamy z rosołu.
Sałatka ze szpinaku z bekonem Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.
Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami Pieczone w piecu warzywa korzeniowe przyprawiamy pachnącą mieszanką przypraw typowych dla kuchni indyjskiej. Idealny dodatek do pieczonej jagnięciny, kurczaka z rożna lub białej ryby z rusztu.