W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałata z kurczakiem i niebieskim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałata z kurczakiem i niebieskim serem

Solidna obiadowa sałatka, do której spokojnie możemy użyć gotowego kurczaka z rożna. No, chyba żeby się nam chciało piec drób specjalnie z tego powodu...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pieczony kurczak (z rożna)
  • główka rzymskiej sałaty
  • oliwa z oliwek
  • biały ocet winny
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka majonezu
  • 100g niebieskiego sera
  • grzanki z ciabatty

Sałata z kurczakiem i niebieskim serem - Opis przyrządzania:

Z kurczaka zdejmujemy skórę, zaś mięso oddzielamy od kości i kroimy je w niezbyt drobne kawałki. Sałatę myjemy, otrząsamy z wody i drzemy na kawałki. Mieszamy razem łyżkę oliwy i łyżkę białego octu winnego, dodajemy trochę soli, pieprzu i cukru. Dodajemy śmietanę i majonez i starannie mieszamy. Niebieski ser rozkruszamy widelcem i dodajemy do sosu. Sałatę rozkładamy na 4 talerze. Na wierzch kładziemy kawałki kurczaka i polewamy sosem. Posypujemy grzankami z ciabatty i nie zwlekając podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałata z kurczakiem i niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałata z kurczakiem i niebieskim serem przepisy:

  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • Kurczak w sosie morelowym
    Szybkie danie dla wielbicieli mięsa z owocami i dla tych, którzy nie lubią męczyć się w kuchni - łagodny sos z morelami i pomarańczą robi się błyskawicznie, zaś kurczaka kupujemy gotowego z rożna lub wyciągamy z rosołu.
  • Caesar's Salad klasyczna (Julii Child)
    Wersja najbliższa kanonicznej - prosto i skromnie, lecz z klasą.
  • Sałatka ze szpinaku z bekonem
    Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.
  • Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami
    Pieczone w piecu warzywa korzeniowe przyprawiamy pachnącą mieszanką przypraw typowych dla kuchni indyjskiej. Idealny dodatek do pieczonej jagnięciny, kurczaka z rożna lub białej ryby z rusztu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: