Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-z-awokado-i-niebieskim-serem
Sałata z awokado i niebieskim serem
Prościutka sałata z dobrych składników kontrastujących ze sobą zarówno smakiem, jak i konsystencją. Odpowiednia na każda okazję: od lunchu przez obiad rodzinny, aż po kolację dla gości.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
sos:
2 szalotki
ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy z Dijon
łyżka czerwonego octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka drobno siekanej natki pietruszki
sałata: 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
4 szczodre garści ładnych listków różnych sałat
2 dojrzałe awokado
200g niebieskiego sera (gorgonzola; danablu
stilton...)
Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos:
szalotki obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na pastę z łyżeczką soli.
W dużej misce mieszamy czosnek i musztardę, dodajemy ocet winny, oliwę z oliwek oraz szalotki i natkę pietruszki. Dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu do smaku.
Teraz sama sałata:
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Boczek kładziemy na ruszcie (lub na blaszce) i pieczemy 8-10 minut, aż będzie chrupki. Uważamy, żeby nie przypalić! Studzimy i kruszymy na małe kawałki.
Liście sałaty wkładamy do miski z sosem, starannie mieszamy, po czym układamy sprawiedliwie i estetycznie na 4 talerzach.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Układamy na sałacie.
Ser kroimy w kostkę lub kruszymy na małe kawałki, po czym posypujemy nimi sałatę i awokado.
Na koniec każdą porcję posypujemy kawałeczkami boczku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024