W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałata na ciepło z młodych ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałata na ciepło z młodych ziemniaków

Przyjemna kolacyjka dla dwojga na deszczowy wieczór.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 300-400 g małych młodych ziemniaków
  • 150 g niebieskiego sera
  • 2 garści rukoli
  • 4 łyżki musztardowego sosu winegret (patrz przepis)

Sałata na ciepło z młodych ziemniaków - Opis przyrządzania:

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy plasterki boczku i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocisty i chrupiący. W tym czasie skrobiemy i myjemy ziemniaki, każdy kroimy wzdłuż na pół. Boczek zdejmujemy z patelni, a na tłuszcz wrzucamy ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez kwadrans, aż się przyrumienią i będą miękkie. Boczek kroimy na kilka kawałków i dorzucamy do ziemniaków. Niebieski ser kroimy w kostkę lub rozkruszamy widelcem. Rukolę płuczemy, osuszamy i rozdzielamy między 2 talerze. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ser i mieszamy. Kiedy ser zacznie mięknąć, polewamy musztardowym winegretem i przekładamy na talerze z rukolą. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałata na ciepło z młodych ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałata na ciepło z młodych ziemniaków przepisy:

  • Sycylijska sałatka z ziemniaków
    Ciepła ziemniaczana sałatka o typowej dla Sycylii kombinacji słodkich i kwaśnych smaków. Pyszna i oryginalna.
  • Trinxat cerda
    Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.
  • Młode ziemniaki z kruszonką
    Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.
  • Tartiflette Tartiflette
    Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
  • Kartoflanka z boczniakami
    Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.




Podziel się linkiem:


Komentarze: