Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-na-cieplo-z-mlodych-ziemniakow
Sałata na ciepło z młodych ziemniaków
Przyjemna kolacyjka dla dwojga na deszczowy wieczór.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
oliwa z oliwek
4 plasterki wędzonego boczku
300-400 g małych młodych ziemniaków
150 g niebieskiego sera
2 garści rukoli
4 łyżki musztardowego sosu winegret (patrz przepis)
Opis przyrządzania:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy plasterki boczku i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocisty i chrupiący. W tym czasie skrobiemy i myjemy ziemniaki, każdy kroimy wzdłuż na pół. Boczek zdejmujemy z patelni, a na tłuszcz wrzucamy ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez kwadrans, aż się przyrumienią i będą miękkie. Boczek kroimy na kilka kawałków i dorzucamy do ziemniaków. Niebieski ser kroimy w kostkę lub rozkruszamy widelcem. Rukolę płuczemy, osuszamy i rozdzielamy między 2 talerze. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ser i mieszamy. Kiedy ser zacznie mięknąć, polewamy musztardowym winegretem i przekładamy na talerze z rukolą. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024