Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-na-cieplo-z-mlodych-ziemniakow

Sałata na ciepło z młodych ziemniaków

Przyjemna kolacyjka dla dwojga na deszczowy wieczór.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
4 plasterki wędzonego boczku
300-400 g małych młodych ziemniaków
150 g niebieskiego sera
2 garści rukoli
4 łyżki musztardowego sosu winegret (patrz przepis)

Opis przyrządzania:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy plasterki boczku i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocisty i chrupiący. W tym czasie skrobiemy i myjemy ziemniaki, każdy kroimy wzdłuż na pół. Boczek zdejmujemy z patelni, a na tłuszcz wrzucamy ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez kwadrans, aż się przyrumienią i będą miękkie. Boczek kroimy na kilka kawałków i dorzucamy do ziemniaków. Niebieski ser kroimy w kostkę lub rozkruszamy widelcem. Rukolę płuczemy, osuszamy i rozdzielamy między 2 talerze. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ser i mieszamy. Kiedy ser zacznie mięknąć, polewamy musztardowym winegretem i przekładamy na talerze z rukolą. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024