Prościutka, kolorowa sałatka, którą zrobić mogą nawet dzieci. Dobre danie na kolację.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ryżowa sałatka z warzywami - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy ryż. Gotujemy do miękkości, jakieś 12-15 minut. Kiedy ryż jest już prawie miękki, dorzucamy pół szklanki mrożonego groszku. Ugotowany ryż z groszkiem odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulki dymki drobno siekamy. Zieloną i czerwoną paprykę czyścimy z nasion i drobno siekamy. Kukurudzę osączamy na sicie. Warzywa dodajemy do wystygniętego ryżu z groszkiem. Robimy sos: mieszamy razem pół szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, drobno usiekany ząbek czosnku i łyżeczkę cukru. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku i ukręcamy na jednolity sos. Sosem polewamy sałatkę, posypujemy garścią siekanych liści świeżej mięty i starannie mieszamy. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby sos wsiąknął w ryż.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ryżowa sałatka z warzywami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |