Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ryzowa-salatka-z-warzywami

Ryżowa sałatka z warzywami

Prościutka, kolorowa sałatka, którą zrobić mogą nawet dzieci. Dobre danie na kolację.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
3 cebulki dymki
zielona papryka
czerwona papryka
puszka kukurydzy
świeża mięta
oliwa z oliwek
cytryna
ząbek czosnku
cukier

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy ryż. Gotujemy do miękkości, jakieś 12-15 minut. Kiedy ryż jest już prawie miękki, dorzucamy pół szklanki mrożonego groszku. Ugotowany ryż z groszkiem odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulki dymki drobno siekamy. Zieloną i czerwoną paprykę czyścimy z nasion i drobno siekamy. Kukurudzę osączamy na sicie. Warzywa dodajemy do wystygniętego ryżu z groszkiem. Robimy sos: mieszamy razem pół szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, drobno usiekany ząbek czosnku i łyżeczkę cukru. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku i ukręcamy na jednolity sos. Sosem polewamy sałatkę, posypujemy garścią siekanych liści świeżej mięty i starannie mieszamy. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby sos wsiąknął w ryż.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024