Właściwie ugotowany ryż podstawą azjatyckiej kuchni!
Kraj pochodzenia: Wietnam
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ryż jaśminowy - Opis przyrządzania:
Ryż wsypujemy na gęste sito i wstawiamy po strumień zimnej wody. Przepłukujemy przez kilka minut, odsączamy i przekładamy do garnka. Wlewamy tyle zimnej wody, by sięgała mniej więcej 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowujemy, ewentualnie solimy i gotujemy przez 2 minuty. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i garnek przykrywamy. Gotujemy 8 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy w spokoju na 10 minut. Garnek odkrywamy i spulchniamy ryż widelcem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Ryż jaśminowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |