W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ryż jaśminowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy

Właściwie ugotowany ryż podstawą azjatyckiej kuchni!

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy - Opis przyrządzania:

Ryż wsypujemy na gęste sito i wstawiamy po strumień zimnej wody. Przepłukujemy przez kilka minut, odsączamy i przekładamy do garnka. Wlewamy tyle zimnej wody, by sięgała mniej więcej 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowujemy, ewentualnie solimy i gotujemy przez 2 minuty. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i garnek przykrywamy. Gotujemy 8 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy w spokoju na 10 minut. Garnek odkrywamy i spulchniamy ryż widelcem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Ryż jaśminowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ryż jaśminowy przepisy:

  • Pilaw turecki z rodzynkami
    Prosty ryż z dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych i cynamonu.
  • Ryż po meksykańsku
    Prościutki, ale bardzo smaczny ryż. Nigdy nie byłam w Meksyku, więc za autentyczność potrawy głowy nie dam, niemniej jednak dostałam ten przepis od prawdziwej Meksykanki.
  • Rozgrzewający, zimowy ryż
    Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.
  • Ryż szafranowy na Święto Świateł
    W tym roku Święto Świateł, czyli Diwali, przypada na środę 26 października. Zróbmy sobie z tej okazji (lub też z każdej innej) ten pyszny, żółty od szafranu i pachnący wschodnimi "korzeniami" pilaw z ryżu basmati. Ryż, nawet zupełnie zwykły, ma wspaniałą właściwość podnoszenia na duchu, a co dopiero w takiej postaci!
  • Francuska zupa z dyni
    Najprostsza z dyniowych zup.




Podziel się linkiem:


Komentarze: