Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ryz-jasminowy

Ryż jaśminowy

Właściwie ugotowany ryż podstawą azjatyckiej kuchni!

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ryż jaśminowy

Opis przyrządzania:
Ryż wsypujemy na gęste sito i wstawiamy po strumień zimnej wody. Przepłukujemy przez kilka minut, odsączamy i przekładamy do garnka. Wlewamy tyle zimnej wody, by sięgała mniej więcej 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowujemy, ewentualnie solimy i gotujemy przez 2 minuty. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i garnek przykrywamy. Gotujemy 8 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy w spokoju na 10 minut. Garnek odkrywamy i spulchniamy ryż widelcem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024