W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rumowe ciepłe mleczko

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Rumowe ciepłe mleczko

Bardzo pyszna alternatywa dla gorącej czekolady - mleko pięknie pachnie rumem i wanilią i bardzo dobrze stawia na nogi po przemarznięciu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strÄ…k wanilii
  • 2 szklanki (1/2 litra) mleka
  • 3 żółtka
  • 2 Å‚yżki cukru
  • 6 Å‚yżek brÄ…zowego rumu

Rumowe ciepłe mleczko - Opis przyrządzania:

Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ze środka czarne, lepkie ziarenka. Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka, dodajemy zarówno ziarenka wanilii, jak i pusty strąk. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Resztę mleka mieszamy w misce z żółtkami, cukrem i rumem na gładką masę. Wlewamy gorące mleko (strąk wanilii wyjmujemy), po czym przelewamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż napój troszkę zgęstnieje. Przelewamy mleko do szklanek i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Rumowe ciepłe mleczko: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: