Bardzo pyszna alternatywa dla gorącej czekolady - mleko pięknie pachnie rumem i wanilią i bardzo dobrze stawia na nogi po przemarznięciu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rumowe ciepłe mleczko - Opis przyrządzania:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ze środka czarne, lepkie ziarenka. Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka, dodajemy zarówno ziarenka wanilii, jak i pusty strąk. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Resztę mleka mieszamy w misce z żółtkami, cukrem i rumem na gładką masę. Wlewamy gorące mleko (strąk wanilii wyjmujemy), po czym przelewamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż napój troszkę zgęstnieje. Przelewamy mleko do szklanek i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Rumowe ciepłe mleczko: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |