Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rumowe-cieple-mleczko
Rumowe ciepłe mleczko
Bardzo pyszna alternatywa dla gorącej czekolady - mleko pięknie pachnie rumem i wanilią i bardzo dobrze stawia na nogi po przemarznięciu.
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
strąk wanilii
2 szklanki (1/2 litra) mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
6 łyżek brązowego rumu
Opis przyrządzania:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ze środka czarne, lepkie ziarenka. Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka, dodajemy zarówno ziarenka wanilii, jak i pusty strąk. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Resztę mleka mieszamy w misce z żółtkami, cukrem i rumem na gładką masę. Wlewamy gorące mleko (strąk wanilii wyjmujemy), po czym przelewamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż napój troszkę zgęstnieje. Przelewamy mleko do szklanek i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024