Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rumowe-cieple-mleczko

Rumowe ciepłe mleczko

Bardzo pyszna alternatywa dla gorącej czekolady - mleko pięknie pachnie rumem i wanilią i bardzo dobrze stawia na nogi po przemarznięciu.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk wanilii
2 szklanki (1/2 litra) mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
6 łyżek brązowego rumu

Opis przyrządzania:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ze środka czarne, lepkie ziarenka. Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka, dodajemy zarówno ziarenka wanilii, jak i pusty strąk. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Resztę mleka mieszamy w misce z żółtkami, cukrem i rumem na gładką masę. Wlewamy gorące mleko (strąk wanilii wyjmujemy), po czym przelewamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż napój troszkę zgęstnieje. Przelewamy mleko do szklanek i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024