Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rumiana-zasmazka

Rumiana zasmażka

Zasmażka do zagęszczania ciemnych sosów

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: zależnie od zastosowania

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło
mąka
rosół lub woda

Opis przyrządzania:
2 łyżki masła roztapiamy w małym rondelku. Wsypujemy 2 łyżki mąki, starannie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż mąka zacznie się rumienić. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub rosołu. Używamy do zagęszczania ciemnych sosów, np. na wywarze z dziczyzny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024