W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rozmaite warzywa w cieście

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Rozmaite warzywa w cieście

Warzywa w delikatnym cieście podajemy natychmiast po usmażeniu, z ćwiartkami cytryny i jakimś - na przykład jogurtowym - sosem do maczania.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g mini kolb kukurydzy
  • strąk czerwonej papryki
  • strąk żółtej papryki
  • mała cukinia
  • 150 g boczniaków
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 150 g różyczek brokułów
  • 250 g (ćwierć kilo) mąki
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 30 g świeżo startego parmezanu
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
  • cytryna do podania

Rozmaite warzywa w cieście - Opis przyrządzania:

Kukurydzę, kalafior i brokuły płuczemy na sitku. Papryki myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki i ogonki. Każdą ćwiartkę kroimy na 3 kawałki. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Boczniaki myjemy, osuszamy, większe - kroimy na pół. Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, wrzucamy kukurydzę. Gotujemy przez minutę, odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na sitko do osączenia. Teraz to samo robimy z kalafiorem, a potem z brokułami. 150 g mąki i mąkę ziemniaczaną mieszamy z żółtkami i szklanką (250 ml) bardzo zimnej wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku, miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy parmezan i mieszamy. Olej rozgrzewamy we frytownicy do 160 stopni. Obtaczamy wszystkie warzywa w reszcie mąki, strząsamy nadmiar. Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy na gorąco, z cytryną i dowolnym sosem do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Rozmaite warzywa w cieście: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Rozmaite warzywa w cieście przepisy:

  • Afrykańskie "pączuszki" rybne
    Pochodzące z hiszpańskiej kuchni danie - złote pączuszki z białej ryby i warzyw. Doskonałe na przyjęcie koktajlowe - wówczas należałoby podać jeszcze jakiś sos do maczania, najlepiej ostro-kwaśny.
  • Tempura ze słodkich ziemniaków
    Szybka i oryginalna pogryzka na dowolną okazję. Chrupiącą, słodkawą od ziemniaków tempurę podajemy z sosem do maczania; może to być na przykład *!*2056*!*.
  • Klopsiki w sosie kreolskim Klopsiki w sosie kreolskim
    Jeszcze jedne klopsiki, wiem - ale to jest takie dobre, rodzinne danie, łatwe zarówno do zrobienia, jak i podzielenia między domowników...
  • Pieczone papryki z kaparami
    Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.
  • Mieszana sałatka z winegretem z curry
    Typowy przepis współczesnej kuchni fusion - nieoczekiwane kombinacje w obrębie znanych składników - a jednocześnie przegląd lodówki: trochę fasolki, dwa pomidorki, resztki mrożonego groszku... Smacznie i modnie (sałatka jest inspirowana przepisem Kena Homa, Chińczyka, bez którego Wielka Brytania nie wiedziałaby nic o chińskiej kuchni).




Podziel się linkiem:


Komentarze: