Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rozmaite-warzywa-w-ciescie

Rozmaite warzywa w cieście

Warzywa w delikatnym cieście podajemy natychmiast po usmażeniu, z ćwiartkami cytryny i jakimś - na przykład jogurtowym - sosem do maczania.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g mini kolb kukurydzy
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
mała cukinia
150 g boczniaków
150 g różyczek kalafiora
150 g różyczek brokułów
250 g (ćwierć kilo) mąki
150 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
30 g świeżo startego parmezanu
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
cytryna do podania

Opis przyrządzania:
Kukurydzę, kalafior i brokuły płuczemy na sitku. Papryki myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki i ogonki. Każdą ćwiartkę kroimy na 3 kawałki. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Boczniaki myjemy, osuszamy, większe - kroimy na pół. Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, wrzucamy kukurydzę. Gotujemy przez minutę, odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na sitko do osączenia. Teraz to samo robimy z kalafiorem, a potem z brokułami. 150 g mąki i mąkę ziemniaczaną mieszamy z żółtkami i szklanką (250 ml) bardzo zimnej wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku, miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy parmezan i mieszamy. Olej rozgrzewamy we frytownicy do 160 stopni. Obtaczamy wszystkie warzywa w reszcie mąki, strząsamy nadmiar. Zanurzamy warzywa w cieście i smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy na gorąco, z cytryną i dowolnym sosem do maczania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024