W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ropuszka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Ropuszka

Niezbyt mocny koktajl o mile cytrusowych nutach. Pochodzenie nazwy owiane jest (dla mnie przynajmniej) tajemnicą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • lód
  • 50 ml wódki
  • łyżeczka Cointreau
  • 100 ml lemoniady
  • 1/8 cytryny czyli połowa ćwiartki

Ropuszka - Opis przyrządzania:

Do dużej koniakówki wrzucamy kilka kostek lodu. Wlewamy wódkę, Cointreau i lemoniadę. Mieszamy łyżeczką, a na wierzch kładziemy ósemkę cytryny. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ropuszka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ropuszka przepisy:

  • Biała Lady
    Subtelny i wytrawny aperitif o cytrusowych nutach.
  • Margarita Margarita
    Klasyczny drink z tequili.
  • Klasyczne daiquiri
    Klasyczny koktajl o słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie białego rumu. Podajemy ozdobiony skórką ściętą z limetki.
  • Kamikadze
    Nazwa mówi sama za siebie...
  • Rafa koralowa
    Koktajl ten nazwę swoją zawdzięcza barwie - płytkiego, ciepłego morza.




Podziel się linkiem:


Komentarze: