Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rolki-z-lososia-z-kremem-z-mascarpone

Rolki z łososia z kremem z mascarpone

Bardzo dekoracyjne ruloniki z plastrów wędzonego łososia, z kremem z serka mascarpone, przyprawionego różnościami, w tym odrobiną wódki. Doskonałe na przystawkę przed wytworną kolacją - w dodatku robi się je wcześniej i spokojnie sobie czekają w lodówce na swój moment chwały.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
listek żelatyny
150 ml zimnej kremowej śmietanki
50 ml czystej wódki
250 g serka mascarpone
łyżka suszonego różowego pieprzu
2 łyżki siekanego szczypiorku
6 plastrów wędzonego łososia
koperek i plasterki cytryny do przybrania

Opis przyrządzania:
Żelatynę moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. 50 ml śmietanki podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy odciśniętą żelatynę i mieszamy, już nie gotując, aż się rozpuści (błyskawicznie). Resztę śmietanki wlewamy do miski i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania wódkę (po trochu). Dodajemy tez mascarpone i ubijamy dalej, aż wszystko razem wymiesza się na gęsty krem. Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do masy serowej. Dodajemy też szczypiorek, rozpuszczoną żelatynę i sporo soli do smaku. Starannie mieszamy. Plastry łososia przycinamy do wymiarów mniej więcej 6 na 10 cm. Każdy plaster kładziemy na kawałku plastikowej folii. Na krótszym brzegu każdego plastra kładziemy łyżką wałek kremu - od brzegu do brzegu. Delikatnie zwijamy w rulonik, po czym zawijamy w folię - jest to znacznie łatwiejsze, niż brzmi, gdyż krem ma dość zwartą konsystencję, nie rozlewa się i łatwo można go formować. Zwinięte ruloniki wstawiamy do lodówki i trzymamy tam do chwili podania, a przynajmniej przez godzinę - żelatyny w kremie jest tak mało, że nie utworzy się sprężysta galaretka, ale krem zesztywnieje na tyle, że łatwo będzie ruloniki przekroić. Przed podaniem zdejmujemy z rulonów folię, każdy kroimy skośnie na pół i układamy dekoracyjnie na talerzach. Przybieramy koperkiem i plasterkami cytryny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024